10 oktober 2021 online event Landelijke Stiefdag

Op 10 oktober 2021 is het landelijke Stiefouderdag! Het is alweer zeven jaar geleden dat de landelijke Stiefouderdag in het leven is geroepen. Een dag van erkenning voor de rol van de stief.

10 oktober 2021 Landelijke Stiefdag

Ter ere van deze dag organiseert Stiefgoed een

Online event voor alle leden van het samengesteld gezin

Elk jaar op de 2e zondag van oktober  is het landelijke Stiefouderdag! Het is alweer zeven jaar geleden dat de landelijke Stiefouderdag in het leven is geroepen. Een dag van erkenning voor de rol van de stief.  Yep, het is tijd voor een naamaanpassing van Stiefouderdag naar Stiefdag, zo horen de stiefkinderen en stiefgrootouders er ook bij. Daar beginnen we nu mee.

Tijdens de Landelijke Stiefdag staan we stil bij de de bijzonderheden van alle posities in het samengesteld gezin. Dat doen we hoofdzakelijk door te vertellen en te delen tijdens het online event. Het kinderprogramma wordt mede begeleidt door de buddy’s van Villa Pinedo!

Voor wie dit event georganiseerd wordt

Dit evenement organiseren we voor iedereen die in een samengesteld gezin leeft (vanaf 9 jaar) of mét een samengesteld gezin in zijn of haar directe omgeving leeft. Denk hierbij aan:

 • Ouders
 • Stiefouders
 • Stiefkinderen
 • Stiefopa’s en stiefoma’s
 • Ex-partners.
Informatie voor jongeren

Waarom dit event

Het samengestelde gezin is van alle dag. Tóch is er nog veel onduidelijkheid over dit type gezin en wat het betekent om in een samengesteld gezin te leven. Er spelen krachten die je in een kerngezin niet tegenkomt. Daardoor kan leven in een samengesteld gezin onveilig aanvoelen.

Wij hebben in de afgelopen tien jaar geleerd dat het álle leden van het samengesteld gezin helpt als er meer inzicht komt in wat reële verwachtingen zijn van jezelf én van de ander. Cliënten vertellen ons dat zij het idee hebben de enige te zijn met een issue door het samengesteld gezin. Door met elkaar in gesprek te gaan leer je dat dit niet zo is, vind je veel (h)erkenning en soms ook praktische oplossingen. Je leert hoe het anders kan.

Wat we gaan doen

Op 1 oktober starten we dit event met een opwarmprogramma. De opwarmer zorgt ervoor dat je dagelijks een mail in je mailbox vindt met leuke, inspirerende, aanmoedigende en inzichtgevende inhoud. Zo kom je al in de juiste stemming voor 10 oktober.

Op 9 oktober krijg je een link in je mailbox, waardoor je op 10 oktober toegang krijgt tot het event.

Op 10 oktober  start het programma om 14:00 uur en bestaat uit:

 • Een afwisselend programma met pauzes
 • Plenaire, inspirerende bijeenkomsten (met z’n allen bij elkaar)
 • Workshops met verschillende onderwerpen, onder leiding van een Stiefgoed professional. (Iedere deelnemer kan vooraf kiezen voor twee workshops. Zo leer je dubbelop!).
 • Onze jonge deelnemers volgen hetzelfde programma, maar dan met ‘eigen’ onderwerpen en mede in samenwerking met Villa Pinedo.

Om 16:30 uur ronden we af.

De planning van het event ziet er als volgt uit:

1.Plenair/ welkom 20 min
2.Workshop 25 min
3.Pauze 10 min
4.Plenair 20 min
5.Workshop 25 min
6.Pauze 10 min
7.Vragen staat vrij: bijeenkomst met de Stiefgoedprofessional uit jouw regio 30min

 

De workshops waar je uit kunt kiezen:

 1. Partnerrol:  Teamwork als partners
 2. Rol van de stiefouder : Mijn (onmogelijke)  taak als stief
 3. Rol als ex-partner: Help, mijn ex heeft een samengesteld gezin!
 4. Rol als ouder: ik als verbindende factor in ons gezin
 5. Stiefkinderen: Hoe je fijn kunt leven in jouw samengestelde gezin ( alleen toegankelijk voor kinderen | in samenwerking met Villa Pinedo)
 6. Opa’s en oma’s van het samengestelde gezin: Als je kind kiest voor een samengesteld gezin.

Waarom jij erbij wilt zijn

Het belangrijkste is dat je wil delen en leren over het  leven in- of met een samengesteld gezin. Zo kan jij beter omgaan met moeilijke issues die er spelen en je prettiger gaan voelen in of met dit gezin.  Dit kan een positief effect hebben op het hele gezin.

Er zijn talloze situaties te benoemen waarom je bij dit event wil zijn:

 • Omdat je je minder alleen wil voelen in jouw rol in het samengesteld gezin.
 • Omdat je wil weten wat het betekent om ineens de rol van stiefopa en stiefoma te krijgen én hoe je moet omgaan met de nieuwe partner van je kind, terwijl je de oude partner nog zo mist.
 • Omdat je wel wat hulp kunt gebruiken in het omgaan met de druk die je voelt van je vader of moeder, zodat het ‘gezellig’ blijft.
 • Omdat je nu toch eindelijk wel eens wil weten hoe je uit die spagaat kunt komen die je voelt als de kinderen er zijn of je ex-partner opbelt.

Wat wij van je vragen

Niet zo veel, behalve:

 • Om je aan te melden als je je aangesproken voelt door de bovenstaande tekst.
 • Om een kruis in de agenda te zetten: 10 oktober van 14:00 uur tot 16:30 uur
 • Om deze pagina te delen met iedereen voor wie dit event interessant kan zijn (dank je wel alvast!!)
 • Om je mailbox vanaf 1 oktober in de gaten te houden.
 • Om op tijd in te loggen op 10 oktober en om te genieten van het event!

Voor de deelnameprijs hoef je het niet te laten.

Wij vragen een vergoeding van:

€ 15,- per individuele deelnemer (vanaf 21 jaar)

Of

€ 25,- per koppel

Kinderen gratis.

Let op: per deelnemer hebben wij een e-mailadres nodig én iedere deelnemer heeft een ‘eigen’ device nodig tijdens het event.

Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt!

Let op: Als je kinderen aanmeldt, dan gaan wij ervan uit dat de ouders/verzorgers op de hoogte zijn en achter deelname  van het kind staan.