Systemische relatietherapie

Door Patricia Heije   Dank je wel dat ik heb mogen kijken en een hele diepe buiging voor hoe jullie het huwelijk hebben vormgegeven en dit in volle kwetsbaarheid laten zien. Het is hoe ik me voel aan het einde…

Door Patricia Heije

Dank je wel dat ik heb mogen kijken en een hele diepe buiging voor hoe jullie het huwelijk hebben vormgegeven en dit in volle kwetsbaarheid laten zien.

Het is hoe ik me voel aan het einde van een tweedaagse training voor mensen die willen groeien in hun partnerrelatie. Wibe Veenbaas verzorgt deze dagen en werkt met partnerrelaties door middel van familieopstellingen. Het merendeel van de mensen komt samen met hun partner en dat is spannend. Je weet van te voren namelijk niet wat zichtbaar wordt in een opstelling. Kortom: Met de billen bloot!

“Nu zijn jullie aan de beurt voor deze systemische relatietherapie”

Zegt Wibe en hij kijkt een stel recht in de ogen aan. Je ziet de schrik om het hart gevolgd door overgave. “Dat moet dan maar”, zegt de man om vervolgens met zijn vrouw op te staan. Wibe gaat het komende uur met hen aan het werk. Hij laat de partners plek in nemen ten opzicht van elkaar en haalt er representanten* bij, na gelang wat er speelt in de relatie.

De issues vliegen mij deze dagen om de oren.  Zo zie ik kinderen die geneigd zijn voor ouders te zorgen, dat ouders kunnen ontbreken ook al zijn ze fysiek aanwezig, de invloed van een oorlogsverleden op het familiesysteem en wat al niet meer. Datgene wat het belangrijkste is wordt op dat moment uitgewerkt in deze relatietherapie. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Voor de mensen is het een emotionele rollercoaster en aan het einde van de opstelling is er altijd stilte en heel veel liefde voor elkaar. ‘Ik kan voor het eerst sinds jaren met zó veel liefde naar hem kijken’ zegt een vrouw bij afronding van de opstelling. Kippenvel en ontroering.

Bij ieder issue wat voorbij komt denk ik aan mijn eigen familiesysteem met zijn issues, en het systeem van mijn lieve man. Ik kom tot de conclusie dat ook wij wel weer eens door deze  ‘systemische wasstraat’ mogen. Het is al weer even geleden. Al is het alleen maar om goed voor ‘ons’ te zorgen en te kunnen blijven groeien in onze relatie. Ik zuig alles op als een spons.  Na twee dagen representeren en intens kijken  ben ik verzadigd en moe.

Wat is deze systemische relatietherapie toch verhelderend en effectief.

En wat zijn partnerrelaties toch boeiend en al helemaal als de situatie nog complexer is door de fragmentatie van samengestelde gezinnen.  En het is ook dubbel. Want ja. Ik bewonder de lange huwelijken, maar statistisch gezien hadden er toch echt 2 partnerrelaties met een samengesteld gezin bij moeten zijn. Waar waren jullie? Stel je eens voor wat een systemische wasstraat op zijn tijd kan betekenen voor je relatie. Ik heb er beeld bij, grijp de spons met beiden handen aan, pak de borstel op en ben benieuwd wie onderweg de tijd neemt om te s(t)oppen!

*een persoon die  de rol aanneemt van iemand of iets uit het systeem van herkomst van de cliënt


Lees meer blogs van Patricia Heije

Of ga naar de verzamelpagina blogs en podcasts.

Patricia Heije-Jansen is de oprichter van Stiefgoed en sinds enige tijd voornamelijk aan het werk als trainer van Stiefgoedcoaches en (door)ontwikkelaar van de Stiefgoedmethodiek. Haar contactgegevens vind je op haar pagina.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp