Het komt met grote regelmaat voor, dat stiefmoeders een slechte naam hebben.
Komt dit omdat ze in één of meer valkuilen zijn gestapt? In mijn praktijk hoor ik, bij veel stiefmoeders, waar ze tegen aan lopen en welke problemen daaruit voortkomen. De reputatie boze stiefmoeder willen we toch allemaal niet! De valkuilen van een stiefmoeder, wellicht herken je iets…?
De roze TGV
Vanuit alle liefde die er is, te snel er een gelukkig gezin van willen maken met het verlangen om er weer een kerngezin van te maken. een samengesteld gezin werkt echt anders dan een kerngezin! Gemiddeld duurt het 4 tot 7 jaar voordat er rust en harmonie in het nieuwe systeem is ontstaan.
Biologische moeder vervangen
Met alle liefde en goede intentie een échte moeder willen zijn voor de stiefkinderen, maar dit kan helaas niet.
Je zal altijd een stiefmoeder blijven, daar de kinderen al een moeder hebben (ook al is deze overleden). Pogingen om de moederrol te gaan vervullen (ook al verlangt jouw partner dat van jou) zijn hierdoor misplaatst. Meestal voel je aan dat het niet klopt of niet goed aankomt. Zet je toch de stap, dan is het verlies vaak groter dan de winst die je boekt.
Er willen zijn
Stiefmoeders voelen het verdriet in een gezin (door overlijden of scheiding).
En kunnen dan de neiging hebben om het gevoel weg te nemen door alles ervoor te doen. Helaas is dat vaak hard werken zonder het gewenst resultaat. Ieder heel zo het ‘recht’ om zijn/haar verdriet en daarmee ook het pad wat belopen moet worden. Dat kan je niet zomaar ‘fixen’. Streef daarom niet naar om dat gevoel weg te nemen. Stel je verwachtingen niet te hoog, dat voorkomt een teleurstelling voor alle partijen.
Je zelf naar de achtergrond
Bij stiefmoeders kan er ook de neiging zijn om zichzelf naar de achtergrond te plaatsen. Waardoor je juist het gevoel bij jezelf versterkt dat je er niet bij hoort en je buiten gesloten voelt. Blijf daarom jezelf altijd afvragen wat je zelf nu wilt. Kan je blijven communiceren waar jouw behoeftes zijn.
Onder drukken van negatieve gevoelens
Het lukt doorgaans een tijd om je gevoelens zelf weg te stoppen en maar vrolijk blijven doen. Tot het moment dat het niet meer lukt. Dan zal de bom barsten! En komt er wellicht meer uit, dan je lief is. Dit noem ik de zogehete ‘diarree’ van woorden. Dan volgt er meestal een crisis, waar je als stel, uit moet zien te komen. Dat kan door veel met elkaar te praten en te luisteren. Hier geldt natuurlijk, dat voorkomen beter is als genezen.
Sterk richten op de stiefkinderen
Bij vele heerst de gedachten dat het pas goed gaat met de relatie, als ze een moeder kunnen zijn voor de kinderen. Echter leeft deze gedachten niet bij de kinderen, deze zien liever een stabiele relatie met de vader. Aangezien ze een eerdere relatie ook al stuk hebben zien gaan. De aanvliegroute in deze is dus om je te richten op de relatie en later pas op de kinderen.
Schuld geven aan de kinderen
Bij veel stiefmoeders is er soms de neiging om de stiefkinderen de schuld te geven van zaken die niet goed gaan. Kinderen krijgen vaak de schuld, terwijl het in veel gevallen een probleem is in de communicatie tussen vader en de stiefmoeder. Vaders: de stiefmoeder vindt het heel fijn dat ze meegenomen wordt in de besluitvorming als het jullie gezamenlijk huis betreft! De stiefmoeders zullen dan meer rust ervaren dat ze er ook toe doen en voelen zich dan ingesloten.
Mijn gouden BOB regel voor stiefouders: ben Betrouwbaar, geef Onvoorwaardelijk en blijf Beschikbaar!
Goede stiefmoeders zijn goud waard!
Kom je er toch niet helemaal uit of spelen er andere dynamieken/loyaliteiten door elkaar, dan kunnen we er samen eens naar te kijken. De deur staat bij alle vestigingen natuurlijk voor je/jullie open!
Anouk Schuling is Stiefgoedprofessional in Amstelveen / Amsterdam-Zuid. Ze herkent de positie als kind van gescheiden ouders, moeder en stiefmoeder. Wil je meer lezen over Anouk? Haar verhaal, blogs en als je wilt weten waar je Anouk kunt ontmoeten, ga dan naar locatie Amstelveen / Amsterdam-Zuid