Van slag na een scheiding?

Waarom raken sommige mensen zo van slag na een scheiding? Wat gebeurt er in ons brein?   In de praktijk horen we vaak de klacht over de ex. Meestal heeft in eerste instantie zo'n ex ook geen naam. In tweede…

Waarom raken sommige mensen zo van slag na een scheiding? Wat gebeurt er in ons brein?

 

In de praktijk horen we vaak de klacht over de ex. Meestal heeft in eerste instantie zo’n ex ook geen naam. In tweede instantie heeft een ex gelukkig wel een naam. Het valt mij op (let op, dit is geen wetenschappelijk onderzoek) dat een slechte scheiding met een slecht ‘na-huwelijk’ of ‘ouderschapsrelatie’ een bommetje is onder de nieuwe relatie.

Als de biologische ouders elkaar het licht in de ogen niet gunnen, slecht of niet communiceren, of in sommige gevallen zelfs via de kinderen communiceren, komen de kinderen in een loyaliteitsconflict.

Voor wie moeten ze kiezen? Gevoelsmatig kiezen ze vaak voor de ‘zwakkere’ ouder. Ze kunnen het niet afreageren op de andere biologische ouder (soms gebeurt dit overigens ook weer wel), maar ze kunnen het wel afreageren op de nieuwe partner van hun biologische ouder. Dat doen ze dus ook. Zoals ik in mijn leven gezien en meegemaakt heb, dat leerlingen hun docenten (en zeker invaldocenten!) heel uitgebreid uittesten (zo niet pesten), zo wordt de nieuwe partner getest en als zondebok gebruikt als de ouders mot hebben met elkaar.

Het loont daarom dus ook echt om je best te doen een functionele relatie te hebben met de andere ouder. Dit is echter helaas niet altijd mogelijk. In het boek “Blijven staan ondanks de storm” wordt onder andere uitgelegd hoe het komt dat sommige mensen na een scheiding zo ‘van slag’ reageren.

 De ex. Waarom raken sommige mensen zo van slag na een scheiding?

 Soms raakt het iemand zo fundamenteel dat de breuk en het verlies van vertrouwen als traumatisch ervaren wordt, omdat de breuk met die ene die je dacht te kunnen vertrouwen, onbewust raakt aan eerdere trauma’s of verlieservaringen.

Bij een scheiding gaat het over rouw. Sommigen willen het woord rouw niet gebruiken, die zijn BOOS. “Rouwen? Ik ben juist blij dat ik ervan af ben!”

Boosheid is wat de buitenwereld ziet. Dit maakt het ‘vechtende ouders’. Helaas vergeet je, dat als je in de BOOS-modus gaat, dat onder BOOS pijn, kwetsbaarheid, verdriet, bang, onzekerheid, zit waar je dan niets aan doet. Emotioneel raak je dan niet echt gescheiden. Alsof je juist niet loskomt van elkaar. Alsof je niet verder komt met je leven.

 Je relatie is je voornaamste bron van veiligheid en geborgenheid in je volwassen leven. Als je hierin geraakt wordt, kan het zijn dat je het vertrouwen in jezelf zelfs verliest. Je identiteit wordt aangetast.

Welke kwetsuren heb je al eerder opgelopen in je leven?

 Hoe werken je hersenen? Onze hersenen zijn namelijk een ‘controlekamer’. Die waarnemingen, gedachten, gevoelens en gedrag stuurt. Door de evolutie van de mens en de wereld, van dinosaurussen tot zoogdieren, maken ook de hersenen een evolutie door. Je hersenen bestaan uit 3 delen:

 – reptielenbrein (achterhersenen): oudste en meest preventieve. Regelt ademhaling + hartslag. Dit deel van je brein activeert eveneens je vlucht-, vecht- of bevriesreactie bij gevaar of bedreiging. Je lijf voelt een reactie.

(Als er een auto op je afrijdt, zorgt je reptielenbrein ervoor dat je opzij springt)

 – zoogdierenbrein (middenhersenen)(emotionele brein) Koppelt emoties aan gebeurtenissen en ervaringen. In de eerste plaats staat dit deel van het brein in voor een aantal basisemoties als honger, vermoeidheid, verzadiging, het libido. Maar het zorgt er ook voor dat emoties gekoppeld worden aan waarnemingen, zoals angst of woede bij een bedreiging, geluk bij aangename momenten. Emoties zijn de drijfkracht voor gedrag.

Het zoogdierenbrein reageert automatisch, zonder na te denken. (Automatisch teruglachen als iemand naar je lacht) Wanneer het zoogdierenbrein je misleidt, ben je niet in staat om je mensenbrein te gebruiken.

 – mensenbrein (voorhersenen) Extra laag op het zoogdierenbrein. Dit brein zorgt ervoor dat je je meer bewust gaat denken en handelen. Meer doelgericht. Hier gebeurt het redenen en oplossingsgericht denken. Het mensenbrein helpt je om je gedrag, je gedachten en je gevoelens op elkaar af te stemmen.

 Wanneer er gevaar dreigt, (wanneer je je bedreigd voelt) worden de drie delen van je hersenen geactiveerd. Onbewust en automatisch als een controlekamer.

 Een scheiding is uitzonderlijk stresserend en beangstigend. Zo beangstigend dat je oermechanismen of oermechanismen of overlevingsstrategieën op volle toeren draaien. Wanneer je emotioneel in de kou blijft staan, alleen achterblijft, voel je je bedreigd en angstig. Wanneer er een onenigheid is of een conflict, gaan je alarmbellen af. De angst om er niet bij te horen, activeert je hersenen. Je gaat vechten, vluchten of bevriezen. Moeders veranderen in wolvinnen en vaders in leeuwen. De drie delen van de hersenen werken niet langer samen. Rustig nadenken lukt niet meer.

 Ouders die erg gekwetst zijn door elkaar worden bij het minste contact met de andere ouder getriggerd. Hun alarmsysteem gaat af. Je hebt hulp nodig om je stressnivo te laten dalen. Zorg dat je je triggers herkent en je stress weet te voorkomen.

 Bron: Blijven staan ondanks de storm

Ook in dit boek uitleg over het effect van je hechtingsstijl op de manier waarop je met verlies omgaat.

En het gaat ook over geweldloos verzet: een perfecte uitleg met tips over wat je kunt doen als het contact met je ex niet goed loopt.

 Wil je hulp om beter om te gaan met je ex en/of jezelf beter te voelen na je scheiding?

Annette@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp