Verdraagzaam zijn

‘Verdraagzaam zijn’ het klinkt als een geweldige kwaliteit, maar in de praktijk kan het lastig zijn.

Als mijn puber halverwege de maaltijd zegt dat het eten smerig is, wegloopt en al deuren smijtend zich een weg naar boven baant, is het moeilijk om rustig te blijven. Ik had mijn dag niet zo, met mijn kookbeurt. Ik geef het toe, het is vandaag een beetje alledaags geworden met aardappelpuree, vegaburger en broccoli. Ik voel me er wat schuldig over dat ik er niet wat meer van gemaakt heb, maar ik kon het even niet opbrengen.

Mijn partner kijkt mij boos en fronsend aan en zegt: ‘dit sta je toch niet toe?’
Ik voel me verward en in een spagaat. Ik leef zo met haar mee. Het was een moeilijke dag; een aanvaring op school met een vriendin, een laag cijfer teruggekregen voor het vak dat haar zo’n zorgen baart.
Het voelt voor mij nu niet goed om nu heel strak te sturen op de regels dat we niet van tafel weglopen onder het eten, we ons bord leeg eten, en beleefd blijven over de kookkunsten van degene die kookt. Liever ga ik straks even naar haar kamer voor een gesprekje. Maar ik begrijp ook mijn partner. Hij wil liever gelijk ‘lik op stuk’ geven en de regels die we hebben afgesproken hanteren.…

Verdraagzaam zijn. Het valt soms niet mee en al zeker niet in een samengesteld gezin. Als ouder kan je er soms helemaal tussen in zitten, in een spagaat. Begripvol zijn naar je dochter en loyaal aan je partner (de stiefvader).  En hoe is het voor de stiefouder die graag wil ondersteunen in de opvoeding? Hoe gaat dat samen?

In onze Stiefgoedpraktijk brengen ouders met een samengesteld gezin hun verhalen mee, zoals deze. Ze lopen er in vast en verliezen soms het vertrouwen en de hoop in elkaar. Bij Stiefgoed luisteren we met een warm hart. We kennen de situaties zelf maar al te goed.
Onze aanpak is bewezen succesvol. Partners krijgen weer vertrouwen in elkaar; zijn weer het fundament van het samengestelde gezin. Ze weten weer wanneer het tijd is om verdraagzaam te zijn en even de mond te houden of juist samen het gesprek te voeren bij een glaasje wijn.

Verdraagzaam kunnen zijn. Ik wens het iedereen toe.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp