Wageningse biedt samengestelde gezinnen de helpende hand

PIJNPUNTEN ONDER DE WATERLINIE

Elk jaar komen er in ons land 10.000 samengestelde gezinnen bij. En dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Daarom werkt de Wageningse coach bij de organisatie Stiefgoed. Om de helpende hand te bieden.

Spakenburg, Amsterdam, Den Haag en Tilburg waren haar woonplaatsen tot 2010. Ze studeerde communicatiemanagement en werkte als teamleider bij banken en verzekeringsmaatschappijen. ,,Het was vooral leuk om met mensen te werken.” Caroline volgde ook coachingsopleidingen voor persoonlijke ontwikkeling.

Intussen had ze een gezin met twee kinderen en deed ze een opleiding spiritueel werk. Toen ze daar Jan-Willem uit Wageningen ontmoette, zette ze een punt achter haar toenmalige relatie. ,,We hebben er de tijd voor genomen. In 2007 leerden we elkaar kennen en in 2010 zijn we samen gaan wonen in Wageningen. Dat was best een hele stap, hoewel mijn nieuwe partner nog geen kinderen had. Het hielp dat mijn werk toevallig naar deze regio ging verhuizen.”

STIEFGOED Caroline merkte dat ze altijd heel hard had gewerkt en dat ze nu even pas op de plaats wilde maken. Totdat begin 2018 via een vriendin Stiefgoed ineens op haar pad kwam. Voor deze organisatie – met vijftien locaties in den lande – is het van belang dat de coaches ook zelf een stiefgezin hebben, waar Caroline dus aan voldoet. ,,Om te weten wat het is natuurlijk. Bovendien passen de methodieken heel goed bij mij, daar heb ik al eerder meer gewerkt.”

TWEE FAMILIESYSTEMEN Volgens Sleurink is er veel behoefte aan specialistische hulp bij de problematiek die zich in samengestelde gezinnen voordoet. ,,Natuurlijk zijn er psychologen en therapeuten, maar wij richten ons op deze specifieke doelgroep. Nederland telt nu bijna 300.000 samengestelde gezinnen. Dat is best veel.”

GELEIDELIJK De Wageningse legt uit dat in een ‘gewoon’ kerngezin het proces onderling zeer geleidelijk gaat. ,,De basale opvoeding gaat langzaam en vrij natuurlijk. Bij een samengesteld gezin breng je toch twee familiesystemen ineens bij elkaar, waar al normen en waarden waren ontstaan. Die zijn niet dezelfde en dat is gewoon moeilijk. Ook onbewuste afspraken of gevoelens spelen dan een rol.”

IN DE ROUW Ze wijst op het belang van de acceptatie van de stiefouder door de kinderen. ,,Hij of zij kan een hele bijzondere toevoeging zijn op verschillende terreinen.” Tegelijk erkent Caroline dat het voor kinderen niet meevalt om ineens een nieuw persoon in huis te hebben, ook omdat ze dikwijls nog verdriet hebben om de scheiding van vader en moeder. ,,Die kinderen zitten in de rouw en dat moet vaak nog een plek krijgen. Maar het is er nu eenmaal. Het is wisselend hoe snel kinderen ermee om kunnen gaan. Mag het kind dan verdriet hebben en in de war zijn?”

Dit vraagt iets van de twee nieuwe partners, weet de stiefcoach. ,,Want zij zijn meestal tot over hun oren verliefd en gelukkig. Op die roze wolk zie je de dingen gewoon minder scherp. Als je daarin blijft, is het moeilijk. Want dan kun je niet zien wat er echt speelt en kun je er dus ook niet naar handelen. Mensen willen graag het nieuwe samengestelde gezin heel goed op poten zetten. Dat is een mooie intentie, maar zorgt ervoor dat er heel veel druk op komt te staan. Dan ben je eigenlijk al weg van het realisme. Je moet beseffen en accepteren dat die problemen nu eenmaal ontstaan. Dat is een proces waar je doorheen moet.”

PIJNPUNT EN WATERLINIE De realiteit samen onder ogen durven zien. Zo wilde Carolines nieuwe partner nog graag een eigen kind, maar dat zat er niet (meer) in. Een verdriet dat meegedragen wordt in het nieuwe samengestelde gezin. ,,Zo’n pijnpunt moet je eerst samen ontdekken en dan een plek geven. Als het er mag zijn, kan het helen. Het is verdrietig. Als je het niet uitspreekt blijft het onder de waterlinie altijd voelbaar. Kinderen voelen dat onmiddellijk. Problemen met kinderen komen vaak ergens anders vandaan, uit een diepere laag. Juist daar willen we als Stiefgoed aan werken. Goed kijken wat er écht speelt. Met die kennis krijg je inzicht en kun je kijken hoe je het anders aan kunt pakken.”

SPAGAAT Als kinderen goed in hun vel zitten, is er volgens Sleurink in een samengesteld gezin heel veel mogelijk. ,,Maar als ze zich ontheemd voelen en nog veel verdriet hebben, dan gaan ze signalen geven die niet fijn zijn. Als iedereen zijn plek heeft, gaat het wel werken. In een kerngezin gaat het meestal goed met de ouders als de kinderen goed in hun vel zitten, terwijl dit in een samengesteld gezin vaak andersom is. Als de dynamiek tussen de nieuwe partners oké is, gaat het meestal ook goed met de kinderen. Zaken die zich onder de oppervlakte afspelen, kunnen dat verstoren. Want daar heb je geen zicht op. Zo zat ik destijds zelf in een spagaat, om het mijn kinderen én nieuwe partner allebei naar de zin te maken. Pas wanneer je je dat bewust bent, kun je er iets mee. En daarvoor komen mensen bij ons, om dat scherp te krijgen. Voor inzicht, oplossingen en handvaten.”

De aanpak duurt doorgaans drie á vier maanden. Sleurink gebruikt een mix aan methodes en technieken, bijvoorbeeld vanuit systeemopstellingen en de transactionele analyse. Ze zegt dat negentig procent van de stellen echt geholpen kan worden, wat bleek na onderzoek.

Overgenomen artikel uit Hoog en Laag, geschreven door Frank Wolff – oktober 2018

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp