Wat wordt jullie DNA? Tips en tricks voor het gaan samenwonen!

Naar de tekentafel Het samenvoegen van twee gezinnen, of intrekken bij een gezin, heeft veel consequenties voor alle betrokkenen. Het is alsof je twee bedrijven gaat samenvoegen dus met leuke en minder leuke spannende aspecten! Spreek deze met elkaar door…

Naar de tekentafel

Het samenvoegen van twee gezinnen, of intrekken bij een gezin, heeft veel consequenties voor alle betrokkenen. Het is alsof je twee bedrijven gaat samenvoegen dus met leuke en minder leuke spannende aspecten! Spreek deze met elkaar door voordat je de stap zet, zit iedereen in dezelfde trein? Wat zijn jullie verwachtingen en verlangens t.a.v. relatie, gezin, woning, financiën, tradities, huis- en opvoedafspraken. Het is vanuit liefde een prachtige stap en in realiteit soms toch met een rauw randje. Hoe bereid je jezelf, relatie en gezin hierop voor, hieronder volgen een aantal tips en tricks.

Het besluit nemen

Het besluit om te gaan samenwonen neem je als volwassenen. Daarna pas bespreek je het met de kinderen. Een kind betrekken bij deze beslissing resulteert erin dat hij zich verantwoordelijk voelt voor het besluit, en dat is te belastend.

Persoonlijke issues

Zit je niet lekker in je vel of ben je zelf niet goed in balans. Ben je hoog gevoelig of worstel je met thema’s als bindings- of verlatingsangst weeg dan extra zorgvuldig af of dit (al) een juiste stap voor je is op dit moment. Doe eerst wat goed is voor jezelf (en kinderen) zodat er energie is om een hele nieuwe verandering aan te kunnen. Haastig spoed is zelden goed.

Emoties

Reken erop dat er -vroeg of laat- heftige emoties komen kijken bij jou als (stief-)ouder en bij de kinderen. Die horen erbij! En hoe ga je daar zelf mee om en hoe kan jouw partner je hierin ondersteunen.

Verminder de hoeveelheid veranderingen 

Verander zo min mogelijk in het leven van de kinderen. Probeer een mogelijkheid te creëren dat ze hun school, sport, hobby’s en/of vrienden niet hoeven achter te laten. Dit zorgt voor een vorm van vastigheid en structuur in het leven van de kinderen waaraan ze zich vast kunnen houden.

Maak tijd voor je eigen kinderen

Hoewel je waarschijnlijk denkt dat je je moet focussen op het contact leggen en verbeteren van je band met de kinderen van je partner, is niets minder waar. De kinderen zelf zullen namelijk een grotere behoefte hebben aan aandacht en quality-time met hun eigen ouder. Vooral in het begin. Kinderen zijn in deze situatie namelijk juist bang om over het hoofd gezien te worden, met name door hun eigen vader of moeder. Het contact met de nieuwe stiefouder zal met de tijd groeien. Zorg er dus voor dat jullie naast gezamenlijke familiedagen, ook quality-time plannen met ieders eigen kinderen.

Financiën regelen

Omdat je als samengesteld gezin al genoeg aan je hoofd hebt, is dit het laatste waarover je je nog druk wilt maken. Zorg er dus voor dat je samen met je partner vooraf goed doorneemt hoe het geld wordt besteed, of er een gezamenlijke (spaar)rekening wordt geopend, hoeveel zakgeld de kinderen gaan krijgen, of er spaarrekeningen voor de kinderen worden geopend, etc.

Betrek je ex voordat je een samengesteld gezin start

Wanneer je ex in het leven van je kinderen is, is het enorm belangrijk om diegene erbij te betrekken. Het zijn ten slotte ook de kinderen van je ex. Zo kun je rustig een gesprek met je ex starten en vertellen wat jullie plan is. En hoewel we begrijpen dat je denkt dat je hem/haar geen verantwoording verschuldigd bent, onthoud dan dat je dit ook niet doet voor je ex. Je doet het voor je kinderen, aangezien het uitermate belangrijk is dat jullie band in goede banen verloopt tijdens dit proces.

Woning

Uit oogpunt van gelijkwaardigheid en gezamenlijke nieuwe start is er veel voor te zeggen om samen een nieuw huis te betrekken. Trekt het ene gezin bij het andere in, dan moet de ontvangende partij “inschikken” en de intrekkende partij “aanschuiven”, en dat is emotioneel niet eenvoudig. De onderstaande tips zijn dan extra belangrijk.

Eigen plek

Als het enigszins kan, zorg dat iedereen een eigen kamer, bed, kast en bureau heeft. Is dit niet mogelijk, geef dan biologische broers en zussen een gezamenlijke kamer. Zorg ook als volwassenen dat je je eigen plek hebt om je terug te trekken.

Privacy

Ruimte hebben om helemaal jezelf te kunnen zijn is een samengesteld gezin erg belangrijk. Dat komt omdat het samenleven energie kost, en je een plek nodig hebt om je daarvoor op te laden. Maak daarom duidelijke afspraken over privacy: je laat de ander met rust op zijn kamer en je komt niet in de persoonlijke ruimte van de ander zonder toestemming.

Veiligheid

De eigen kamer is de veilige plek. Op het moment dat een kind gehecht is aan een kamer, is het niet verstandig om te gaan wisselen. Dit kan echter op gespannen voet staan met het plaats maken voor anderen, als het ene gezin, of de ene partner, intrekt bij de andere.

Compenseer de “intrekkende partij”

Er mag letterlijk en figuurlijk geïnvesteerd worden in het gezin dat, of de nieuwe partner die, intrekt. Je moet iets ondernemen om ervoor te zorgen dat de plek ook écht van iedereen wordt, want dit gaat niet vanzelf. Je creëert meer gelijkwaardigheid door bijvoorbeeld een herinrichting, verbouwing of speciale plek voor de intrekkende partij.

Kamerindeling

Wie welke kamer krijgt beslis je als volwassenen. Laat je het aan de kinderen over, dan resulteert dit veelal in ruzie. Uiteraard kan je je beslissing nemen op basis van een wensen-inventarisatie. Met name voor kinderen in de basisschool-leeftijd is duidelijkheid en veiligheid belangrijk. Communiceer dus pas je besluit als je er zeker over bent.

Badkamer

Tenslotte….de badkamer. Dit is het vertrek waar de meeste ergernissen over ontstaan in het samengesteld gezin. Als jij erin wilt zit je (stief-)kind erin of pubers zijn er niet uit weg te slaan. Kan je het je veroorloven en heb je plek, creëer een tweede badkamer. Maak duidelijke regels over het gebruik van de badkamer(s): wie, wanneer, welke tijd en privacy.

ME-time

Een hele belangrijke! Zelfs als je met je favoriete persoon gaat samenwonen, zullen er momenten zijn dat jullie elkaar (eventjes) niet kunnen uitstaan. Dit kan komen door een zware dag op werk of ruzie met je beste vriend – maar er zal een dag komen dat je zelfs het geluid van de ademhaling van je favoriete persoon niet kan uitstaan. In staat zijn om te zeggen “Ik hou van je, maar ik wil vanavond even alleen zijn” is één manier om je grenzen aan te geven en te focussen op wat jij nodig hebt. Een andere manier is om te blijven investeren in je vriendschappen.

Relatie Q- tijd

Het is zo makkelijk om in de flow van de dag en het gezin te zitten dat je soms kan vergeten dat je relatie ook aandacht nodig heeft, want als jullie als fundering gaan rammelen dan gaat het hele systeem dat doen… Het is zo makkelijk om te vergeten met elkaar uit te gaan als je gaat samenwonen, omdat we de tijd in elkaars gezelschap verwarren met echte quality time – intieme momenten met elkaar. En daar zit echt een GIGANTISCH verschil tussen. Plan dus vooral een wekelijkse date en leg de mobieltjes weg, zodat jullie écht even tijd hebben voor elkaar.

Denk in Kwaliteiten

Verdeel de taken zo dat eenieder in zijn kracht blijft. Als ‘de was’ niet jouw ding is en je kan wel goed koken, afwassen, opruimen. Maak het elkaar duidelijk over wat je fijn vindt om te doen en ook niet fijn vindt om te doen. (Maak ook duidelijk naar elkaar hoe je dat ziet bij elkaar kinderen.) Als jij bijvoorbeeld iemand bent die het ‘haat’ om de afwas te doen, laat het je liefje dan weten – misschien vindt hij/zij de was doen verschrikkelijk en kunnen jullie de huishoudelijke taken doen die de ander vreselijk vindt. Er zijn taakjes genoeg in jullie nieuwe woning, dus er is vast wel iets om mee te ruilen.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2, toch?

In de praktijk hoor ik vaak dat koppels zijn gaan samenwonen in de mooie verliefdheidsfase. Hierin kan het soms zijn dat je zelf snel gaat of nog sneller zou willen. Zorg dan dat alle betrokkenen in deze trein kunnen stappen en dat het voor iedereen een thuis wordt. Samenwonen kan overweldigend zijn, zelfs als het goed voelt. Blijven communiceren; eerlijk, open én met een dosis lef, kan je echt het varkentje wel wassen!

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp