Anouk: Zit JIJ lekker in je vel?

Herken je de situatie dat het en toe heel lastig is om je eigen energie vast te houden en je grenzen aan te geven?  Herken je het dat je partner, de ex-partner of je (stief)kinderen voor je gevoel alle aandacht…

Herken je de situatie dat het en toe heel lastig is om je eigen energie vast te houden en je grenzen aan te geven?  Herken je het dat je partner, de ex-partner of je (stief)kinderen voor je gevoel alle aandacht vragen of soms wel opeisen? Herken je deze situatie?

Wij, Stiefgoedcoaches binnen Stiefgoed zien dagelijks cliënten die dit aangeven en daarom gaan we bij Stiefgoed aan de slag om alle dynamieken in kaart te brengen die er binnen het samengestelde gezin te zien zijn.  We proberen naar boven te halen wat er onder de waterlinie speelt..

In de praktijk hoor ik bijvoorbeeld vaak dat wanneer de ex-partner het schema weer eens in de war probeert te schoppen of de stiefkinderen binnen komen vallen en er iets heel kleins gebeurt, je zomaar je energie in no-time weg voelt stromen en je uitgeput en futloos op de bank zit en dan denkt: “Daar gaan we weer”.

Voor je gevoel ga je dan op slot en bouw je het spreekwoordelijke muurtje op. Hoofd en gevoel beginnen krijgertje te spelen.

Verbaal uit je je ongenoegen en non-verbaal ervaart je partner dat je fysiek nog aanwezig bent maar diep van binnen allang weg bent. Dit brengt uiteraard ook weer een tegenreactie teweeg. Het resultaat is vaak dat de partners elkaar hierin kwijtraken en de verbinding dan ineens ver te zoeken is.  Op een volwassen manier communiceren blijkt dan niet meer mogelijk en hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt.

Bang om de woorden uit te spreken wat er met je gebeurt, je gevoel te delen vanuit je kwetsbaarheid en je open te stellen.

Gaat het echt om de kinderen, de ex-partner of was je eigen tankje al een beetje leeg aan het raken? Als metafoor de zondagse mooi gedekte ontbijttafel. Hoe kan het dan zijn dat wanneer er door een kind een glas jus d’orange omvalt, je de ene keer volledig begripvol en rustig reageert en de andere keer volledig uit je plaat gaat?

Zelfonderzoek is dan goed om te doen en te achterhalen waar dit dan vandaan komt. Welke activiteiten vullen jouw energietank en waar loopt jouw energietank van leeg? Hoe gevulder je tankje, hoe meer in verbinding met jezelf, hoe makkelijker en beter je reageert op alle uitdagingen die voorbijkomen?

Wil je ondersteuning of hulp bij wat er met jou gebeurt, neem dan contact op met een van de locaties van Stiefgoed in jouw buurt. Stiefgoed vestigingen vind je in het hele land en er is er altijd één bij jou in de buurt.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp