Anouk: Zitten huisregels bij je ex in jouw cirkel van invloed?

Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een…

Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een mooie overtuiging en een vette uitdaging, als je dat echt zou willen. De realiteit is echt vaak anders.

Wat voorheen in je Cirkel van invloed lag, ligt daar nu niet meer. Zeker in het begin van de scheiding mogen de kinderen vaak vanuit een loyaliteit of schuldgevoel meer dan voorheen zou mogen. Of wordt er wellicht uit boosheid extra toegegeven, wetende dat je ex-partner het niet fijn vindt. Jullie verschillen kunnen groter worden als de compensatie van liefde en vrede in huis te bewaren weg valt. Wat mag je dan nu wel verwachten en wat niet meer?

In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je wel zelf invloed op kunt uitoefenen, zoals je eigen gedachten, eigen gedrag, eigen gezondheid, eigen verantwoordelijkheden, je focus, zaken waar jij energie uit haalt, opvoeding kinderen etc.

Om de Cirkel van Invloed zit een veel grotere cirkel; de Cirkel van Betrokkenheid. Daarin zitten alle dingen die je graag zou willen veranderen maar waar je geen directe invloed op hebt. Zoals bijvoorbeeld je ex-partner, de kinderen van je nieuwe partner, gedrag van anderen, ziektes, nieuwe partner van je ex-partner, huisregels van de ex-partner, gezondheid van je ouders, wereldpolitiek etc.

Het is van belang dat je vooral veel tijd en aandacht besteedt aan de zaken die in jouw Cirkel van Invloed liggen, omdat je daar een verschil kunt maken. Dat is waar je met jouw acties verandering teweeg kunt brengen.

Bijvoorbeeld: Mijn gezin zit in mijn cirkel van invloed. Alles wat er bij ons in huis gebeurt kan ik handelen of aansturen. Ik heb zelf de keuze hoe daarmee om te gaan, dat zit wel in mijn Cirkel van Invloed. Daarnaast is het natuurlijk zo dat als ik beter in mijn vel zit, dat ik dan beter ons gezin kan managen en beter kan omgaan met alle dynamieken die er door het huis vliegen. Als ik merk dat mijn lontje korter wordt heb ik ook zelf iets te doen. ‘Happy Parent – happy Kids’ ;-), toch?

Wat NIET in mijn Cirkel van Invloed zit is het andere huis, de ‘overkant’, daar bij de andere biologische ouder. Wat daar gebeurt valt niet binnen mijn Cirkel van Invloed, wel binnen mijn Cirkel van betrokkenheid, het raakt mijn situatie maar ik heb er geen invloed op. Beetje te vergelijken als de regels bij opa en oma thuis, daar mogen ook weer andere dingen, niet verkeerd maar gewoon anders.

Dus zo kan het zomaar zijn dat er vanuit liefde JA! gezegd wordt tegen snoep, cola of later thuiskomen en aan de ‘overkant’ met liefde NEE! wordt gezegd tegen snoep, cola of later thuiskomen. Verwarrend soms voor de ouders maar voor de kinderen is het vaak heel helder. Geen ruziënde ouders is wat kinderen namelijk het liefste willen! Wij wisten vroeger toch ook bij wie we moesten zijn voor logeerpartijtjes of extra 15 minuten opblijven… Dat het verlangen er is dat je er samen als ouders over kan praten, over welke visie eraan ten grondslag ligt en hoe dat te begeleiden, dat ligt dan weer wel in je Cirkel van Invloed.

Wat zit er in jouw Cirkel van Invloed? Waar gaat jouw meeste energie heen?

Teken de 2 cirkels en vul voor jezelf in wat erin zit. Word je bewust aan welke cirkel je nu de meeste tijd en aandacht besteedt. Schrijf vervolgens uit welke acties je kunt ondernemen bij de zaken die binnen jouw Cirkel van Invloed liggen en richt daar je tijd en aandacht op. Wat je aandacht geeft groeit!

Kom je er toch niet helemaal uit of spelen er andere dynamieken/loyaliteiten door elkaar, dan kunnen we er samen eens naar te kijken. De deur staat bij alle vestigingen natuurlijk voor je open!

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp